Title Image

4+1 tipp hogy olyan exotic táncos legyél, amilyen lenni szeretnél!

Exotic rúdtánc fotózás

4+1 tipp hogy olyan exotic táncos legyél, amilyen lenni szeretnél!

Óráimon sokszor előfordul, hogy egy mozdulat bemutatásakor, azt mondják:

“De Te hogy tudod ilyen szépen csinálni?” vagy: “Az enyém miért nem ilyen szép?”

Bevallom, jó érzés, de talán pontosan azért, mert tudom, hogy mennyi munkám van benne! Mivel látom az elkeseredettséget az arcokon, ezért ilyenkor általában azt szoktam válaszolni: 

“Szépen néznénk ki, ha elsőre ilyen lenne a tiéd is, mit tanítanék akkor?”

De hogyan lehetsz olyan exotic táncos, amilyen lenni szeretnél? Ebben a cikkben 4+1 tippet adok Neked a saját tapasztalataimból!

1. Találd meg azt az Exotic stílust, ami tetszik!

Magának az Exotic stílusnak több típusa is van. Ezért is fontos az, hogy tudd, pontosan mit is szeretnél tanulni. Kezdjük ott, hogy ehhez a műfajhoz még csak rúd sem szükséges. Az Exotic rúdtáncban lévő lehetőségeknek pedig csak a saját képzeletünk szab határt!

Ráadásul folyamatosan fejlődik, biztosan feltűnt neked is, hogy világszerte ismert előadók más és más elemekkel, mozgásokkal színesítik a koreográfiákat. Kinek mi az erőssége? 

 • erőelemek
 • akrobatikus elemek
 • forgó rúd használata
 • folyékony, kígyószerű mozgás, és még sorolhatnám…

Ezért is fontos az, hogy figyeld, nézd, és kövesd azokat a táncosokat, akik neked tetszenek és előbb-utóbb körvonalazódni fog számodra is, hogy melyik az a stílus, ami hozzád a legközelebb áll.

Exotic rúdtánc fotó

Hogyan tovább?

Ha megtaláltad azt az Exotic stílust, ami vágyat ébresztett benned az elsajátításhoz, próbáld ki! Ha személyesen nincs is rá lehetőséged, az internetnek hála ma már a távolság sem okoz problémát. Az ismertebb táncosok szinte mindegyikétől tanulhatsz valamilyen formában:

 • online privát óra
 • élőben online workshop
 • előre felvett tutorialok

Személy szerint nagy online tananyag fogyasztó vagyok, ezért tervezek egy cikket írni az online tanulás előnyeiről és hátrányairól is. Ha ez érdekel Téged is, jelezd felém, akár itt a cikk alatt kommentben, vagy email-ben! 

 

2. Ne hasonlítsd magad más Exotic táncosokhoz!

Tudom, könnyű mondani.. Én nem az Exotic-kal kezdtem, hanem rúdtánccal, vagyis a rudas elemekkel. Rettenetesen gyenge voltam! Kezdetben borzasztóan zavart, hogy amíg én küzdök, mások miket tudnak simán megcsinálni… 

Az igazság viszont az, hogy 

 • más a testalkatunk, 
 • mások az erősségeink, 
 • a képességeink, 
 • a múltunk a mozgást illetően, 
 • az edzésre szánt időről nem is beszélve!

Én erre gondolok, mikor elgyengülök

Nekem is vannak néha gyenge pillanataim, amikor picit elszomorodom, hogy “nem itt kéne tartanom”. Bár ez szerencsére már igen kevésszer fordul elő, mert:

 • megtanultam elfogadni azt, aki vagyok és ahol tartok
 • tisztelem a testemet és nem szeretném túlhajtani
 • az erősségeimre fókuszálok a hiányosságaim helyett
 • tudom, hogy vannak időszakok, amikor különböző okokból kevesebbet, esetleg egyáltalán nem tudok edzeni

Naplemente, óceán, exotic rúdtáncos, fotózás télen Tenerifén

3. Gyakorolj annyi Exotic táncot, amennyit csak tudsz!

 1. Az igazság az – és ezt is sokszor el szoktam mondani – hogy nem a heti egy órától lesz csodálatos mozgásod.
 2. Mindig van hova fejlődni – nekem is!

Ezért aztán nagyon fontos, hogy minél többet gyakorolj. “Nincs otthon rudam.” – szoktam rá kapni ezt a választ. Segítek: rengeteg olyan gyakorlat van, amihez még csak nem is szükséges rúd! Egy csomót pedig kiválthatsz fal vagy szék használatával. Arról nem is beszélve, hogy a Pole Heavenben, és számtalan másik studioban is van lehetőség edző nélkül gyakorolni.

Tudod: “Megtanítani meg tudom, de gyakorolni, nem tudom helyetted! És van olyan, amihez én nem kellek!” Aki jár hozzám, tudja, hogy rengeteg szorgalmi házit szoktam kiosztani, és bizony látszik is azon, aki csinálja! 

Táncolj Exotic freestyle-t!

Igen! Akkor is, ha nem tudod, hogyan kezdj hozzá! Egyedül vagy, beteszel egy zenét és elkezdesz rá mozogni. Lehet, hogy kezdetben bátortalan leszel, de őszintén: van valami vesztenivalód? Bármit csinálsz, csak tanulhatsz belőle! Kijönnek a hiányosságok? Nagyszerű! Máris tudod, min kell dolgoznod! 

 

 

4. Vedd fel az Exotic gyakorlásod!

Ahhoz, hogy megfelelően ki tudd dolgozni a részleteket, van valami, ami még fontosabb mint a hatalmas tükör. Az, hogy felvedd amit csinálsz!

Tudom! Nem akarod, és borzasztóan mozogsz és visszanézni meg pláne nem szeretnéd….

 

Miért fontos, hogy visszanézd magad?

Nem csak azért, hogy lásd a fejlődést majd pár hónappal vagy évvel később.. hanem azért, hogy TE nézd vissza saját magad! Lesz olyan, amiről érzed, hogy nem az igazi, de nem tudod pontosan eldönteni, hogy mi lehet a baj. És lesz bizony olyan is, amiről azt gondoltad, hogy tutira jól megy, és közben mégis… hiányzik egy spicc, előreesik a fejed vagy rettenetesen görbe a hátad..

Tudom. Ez nem könnyű, főleg az elején. De ne büntesd magad, hanem vedd észre a hibát és dolgozz rajta! Hidd el, ez a Te javadat szolgálja és nagyon-nagyon sokat segít!

exotic fotózás a naplementében Tenerifén, platform magassargúban szikás tengerparton

 +1: Válassz valakit, akitől tanácsot kérhetsz

Persze a személyes kapcsolattartás, vagy ha legalább egy nyelvet beszéltek jelentősen megkönnyíti a dolgot. Sajnos azonban  – különböző okok miatt – nem minden esetben van erre lehetőség. De ugye azt is említettem már, hogy az internetnek hála ma már a távolság nem okoz problémát.

 

Miért jó, ha van egy Exotic mentorod?

Jó, ha részt tudsz venni egy kiszemelt táncos programjában, aki kísér, de legalábbis elindít az úton, látja a problémásabb területeid és meg tudja találni a számodra előnyös mozdulatokat is.  Lehet, hogy erős és független nő vagy.. de a biztatás, a bátorítás, és az, hogy valaki szakmai szemmel értékeli a fejlődésed, hidd el, sokat jelent! Igen is számít, ha van valaki, akinek ugyanaz a szenvedélye és fel tud tuningolni, vagy megnyugtatni a kicsit a nehezebb időszakokban is.. 

 

 

 

No Comments

Post a Comment