Title Image

Milyen platform cipőt válasszak?

üveg platform cipő a naplemenetébe tengerparton

Milyen platform cipőt válasszak?

Az Exotic mozgásformának könnyen megszállottjává válhatsz, és kezdőként még könnyebben elveszhetsz a lehetőségek végtelenségében, ha platformcipőnézésre adod a fejed. 

Szandál vagy csizma? Milyen magas legyen? Számít-e az anyag? Mekkora méret kell?

Ezek a platform magassarkúk nem olcsók, de ha jól választasz, akkor befektetés egy sport eszközbe, amiért később nem csak a lábad, de Te magad hálás leszel! Miért mondom ezt? Olvass tovább és megtudod!

Platform cipő, avagy a rúdtáncos edzőcipője!

“Ez a cipő, hiába 20 cm-es sarka van, ez nekünk egy edző cipő!” – szoktam mondani nagyon okosan. És valóban. Míg az ember nem próbálja ki ezt mozgásformát, el sem tudja képzelni, mennyi mindenre kell figyelni! Közülük egyik a lábfej. Az edzés teljes ideje alatt, lefeszített lábfejjel dolgozom. Ez azt jelenti, hogy állásban végig lábujjhegyen vagyok (néhány póztól eltekintve, mikor ez tényleg nem megoldható), és igen, még akkor is, mikor platform magassarkú van rajtam! És akkor is, mikor a talajon vagyok, például sarokülésben!

Miért fontos ez a platform cipő kiválasztásánál? Már az első, leggyakrabban felmerülő kérdésnél nagy jelentősége van. 

Mielőtt azonban belemegednénk, előre bocsátom, hogy nem szeretnélek meggyőzni semmiről! Felőlem olyan cipőt veszel, amilyet szeretnél. Az itt leírtak pusztán jó tanácsok, amivel segíteni szeretnék!

 

Platform szandál vagy csizma?

Tudom, hogy nagyon dögösen néz ki a csizma és nagyon lelkes vagy, és ha már ilyen drága cipőt veszel, akkor a legmennőbbet szeretnéd… hallottam/láttam már olyan tanácsot, hogy “csizmát vegyél, mert az fogja a bokád” – én éppen ezért mondom, hogy SZANDÁLT vegyél!

Ahogy feljebb már leírtam, rettentően fontos, hogy végig feszes lábfejjel dolgozz, ezt az érzékelést azonban jelentősen tompítja a csizma. Fegyelmezett lábtartás helyett inkább merevvé teszi, majd mikor mezítláb vagy szandálban táncolsz, feltűnik (ha neked nem is, de nekem biztosan) – hogy “lifeg” a lábfejed. 

 

Miért platform szandál?

Természetesen lehetnek kivételek, de eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy sokkal hatékonyabban lehet szandálban tanulni! 

És bizony, saját tapasztalatról is beszélek! Ha sokáig használom a csizmámat és elszokom a szandáltól, bizony érzem a különbséget! 

A platform cipő a sarka miatt alapvetően becsapós, kezdőként azt hiheted, hogy spicc-ben van a lábfejed. Amint kipróbálod, gyakorlod és főként alkalmazod is azt, hogy edzés közben a magassarkú ellenére törekedsz a lefeszített lábfejre, érezni fogod a hatást, efelől nincs kétségem. Ha nem érzed, valamit nem jól csinálsz!

Egy szónak is száz a vége: ha szeretnél elmélyedni ebben a táncstílusban és fontos neked a minőségi megjelenés, szandált vegyél!

Nézzük a következő kérdést!

Milyen magas platform cipőt vegyek?

Az exotic tánchoz szükséges platform cipők magasságát inch-ben fogom meghatározni, mivel nemzetközileg ez az elterjedtebb, de hogy tudj mihez viszonyítani:

6”: 16cm

7”: 18cm

8”: 20cm

9”: 23cm

10”:25cm

Egyesek számára ijesztőek a nagyon magas cipők, míg mások azonnal a legnépszerűbbet választanák (8”). Az igazság az, hogy valóban a 8”-es a legideálisabb, de minimum a 7”-es szükséges.

 

Ezért vegyél 7” vagy 8” inches platform cipőt!

Nem csak a platform lekerekített eleje segítség, sok esetben a magassága is. Pici platformmal nem fogsz tudni úgy átgördülni, ahogy illene. Vagyis kéne (:

Nem véletlenül a 8”-es cipő a legnépszerűbb, ez a platform magasság illeszkedik leginkább a mozdulatokhoz. 

Mindazonáltal megértem, ha nem vagy még ennyire bevállalós, vagy túl magasnak érzed magad, és ezért nem szeretnél nagyon magas cipőt…. de egy 7”-est akkor is vállalj be! Hidd el, könnyebb dolgod lesz!

Milyen színű, anyagú cipőt vegyek?

Nagyon jó kérdés! Szuper az is, ha ezen egyáltalán elgondolkozol és nem hagyod, hogy elcsábítsanak a színek, anyagok és a csilli-villi…

A helyzet az, hogy – amint azt már az elején is említettem – ez nem egy olcsó játékszer, az igazsághoz pedig hozzátartozik, hogy bizony használni fogod. Remélhetőleg. És nem a szekrényben őrizgetni. Márpedig ha így van, akkor tisztában kell vele lenned, hogy szemed fénye bizony karcos és kopott lesz. 

Ezért válassz üvegcipőt!

Tudom, hogy nagyon csábít a króm, a csillám és az egyéb különleges tuningok… 

  • Az üvegcipő azonban “elpusztíthatatlan”! 
  • Kopásálló és nem látszanak rajta a karcok, nem csak edzőcipőd, de hű társad is lesz! 
  • Ha kicsit jobban körülnézel, találhatsz színes üveg cipőket, illetve van olyan oldal is, ahol Te állítod össze a platform cipődet, és bármilyen színű pántokat kérhetsz az üveg platformhoz!

 

Én első cipőként, alaposan végiggondolva választottam egy üveg platform cipőt szilikon pánttal. Igaz pár év után már kicsit viseltes, de 

  • mindenhez passzol, 
  • nem megy ki a divatból 
  • és még mindig állja a sarat! 😉

 

 

Mekkora méretet rendeljek?

Az egyik legismertebb cipőmárka a Pleaser. Ez egy amerikai gyártmány, amerikai számozással, amiből elméletileg 1 számmal kisebb kell, mint általában. 

Lehet, hogy a Te esetben ez nem nagy segítség, mert így is két méret között vagy, esetleg egyik lábad kicsit erősebb.. Legjobb tudomásom szerint a többi márka is erre a méretezésre alapozza platform magassarkúit. 

Megmondom őszintén, hogy teljesen átérzem a helyzetet. Már csak azért is, mert van nyitott orrú és zárt orrú csizmám is. A nyitott orrúból tökéletesnek érzem 9-est, míg a zártból kezdetben zavaróan nagy volt, most már nagyjából hozzászoktam… 

(Itt meg kell jegyeznem, hogy a legtöbb oldalon garanciálisan visszacserélik, ha méretproblémával visszaküldöd a cipőt. Nekem elég hamar érzelmi kötődésem alakult ki a várva várt csizmámmal, ezért nem küldtem vissza.)

A 8-as szandálom kicsit kicsi, de a 9-es már kicsit nagy….

Sajnos nem tudok olyan üzletet mondani Neked, ahova Magyarországon besétálsz és felpróbálhatod az áhított platform magassarkút. Régebben volt. (Ha olyan olvassa ezt a cikket, aki tud ilyet, kérem ossza meg velem, hogy másokhoz is eljuttassuk!)

De ha jársz hozzám órára, és ismersz minket, tudod milyen szuper cuki mindenki és szívesen segítünk egymásnak. Így ha odakerül a sor, kerítünk a méretedben egy platform cipőt, amibe belebújhatsz! 😉

Honnan rendeljek platform cipőt?

Rengeteg oldal és cipő és persze hamisítvány létezik. Arra figyelj, hogy eredeti cipőt rendelj! Ezek a platform cipők nem olcsók, de megérik a beruházást, itt nem érdemes a minőség rovására spórolni!

A legismertebb platform cipő márkák Exotichoz:

  • Pleaser

Hivatalos oldala: https://pleasershoes.com/

  • Hella Heals

Hivatalos oldala: https://uk.hellaheels.com/

  • A Leecabe pedig egyedi igény szerint állítja össze a kért cipőt.

Hivatalos oldala: https://leecabeshoes.com/

 

Magyar nyelvű oldalak közül pedig a Heelselit-et ajánlom. Megbízható, gyors kiszállítás, csere lehetőség:

 

Remélem tudtam segíteni, jó nézelődést! (: